'Connections': een uniek kunstboek als fundraising project

In september 2019 was het oude stationsgebouw in Herne het kader van Lieve Bollaert haar kunstproject 'Connections'. Zo kwam zij op het idee om samen met Patricia Hamelrijck, algemeen directeur van De Okkernoot, dit fundraising project op te zetten. In februari 2022 brengen zij samen het kunstboek 'Connections' uit.
Het onvermogen tot communicatie staat centraal in het werk van beeldend kunstenares Lieve Bollaert. Ze verkent dit fenomeen aan de hand van thema’s als verbinding, hoop en vrije meningsuiting.
Aan de hand van haar tekeningen en schilderijen nodigt ze uit om mee te gaan in haar artistieke zoektocht en te reflecteren over deze thema’s.
Het laatste deel van het boek brengt het kunstproject, dat Lieve tentoonstelde in het oude stationsgebouw in Herne, uit september 2019 terug in beeld.
De opbrengst van het boek gaat integraal naar het inclusief project van de okkernoot in het oude stationsgebouw van Herne.
Een vooruitstrevend inclusief project in het oude stationsgebouw van Herne
.jpg)
Een persoon met een beperking merkt vaak dat actieve deelname aan het maatschappelijk leven niet altijd even makkelijk is. De Okkernoot wil deze barrière zoveel mogelijk doorbreken en waar mogelijk wegnemen (= inclusie).
De Okkernoot kocht het stationsgebouw van Herne aan van de NMBS met de bedoeling dit geklasseerde station te renoveren en er een project op te zetten waar personen met een beperking dienstverlening aanbieden aan de buitenwereld. Van dit station willen we een ontmoetingsplaats maken voor personen mét en zonder beperking, een buurtcafé als pleisterplek, minigemeenschap en anker in de wijk. Een decor voor geplande en toevallige ontmoetingen waar overlegd, gekeuveld en gediscussieerd kan worden. Waar de instap laagdrempelig is en waar vrijetijdsactiviteiten kunnen worden georganiseerd in een gastvrije sfeer met maximaal respect voor de verschillen tussen mensen. Verder willen we er een food-hub uitbaten waar ecologisch geproduceerde groenten en fruit en andere duurzaam geproduceerde lokale producten hun weg vinden binnen een korte keten naar de eindgebruiker. Helemaal in de geest van nieuwe ecologische en economische tendensen.
“Maatschappelijke Meerwaarde” in plaats van “maatschappelijke kost”
In dit vernieuwende concept creëren personen met een beperking meerwaarde voor de reguliere maatschappij. Ver weg van de opvatting dat deze mensen enkel en alleen een “maatschappelijke kost” zouden betekenen. Integendeel, op deze locatie biedt de persoon met een beperking de “actieve burger” diensten aan.
Een noodzakelijke investering
Vlaanderen kampt al jaren met een historisch tekort aan infrastructuur en opvangmogelijkheden voor personen met een beperking. Dit project helpt mee aan het gradueel wegwerken van de wachtlijsten voor personen met een beperking.